Često postavljena pitanja

Sada gotovo svaki objekat ima ima FID sklopku, praktično ne postavlja se električna instalacija bez nje, što je sada i propisano zakonom. Funkcija FID (RSD) sklopke je zaštita od električnog udara (od neposrednog i posrednog dodira) te dodatna zaštita (zaštita od požara). Pod neposrednim dodirom se podrazumeva npr. osoba se uhvati za goli provodnik pod naponom, a posrednim dodirom npr. osoba dodiruje provodne delove koji su se pod naponom našli u slučaju kvara. Osnovni princip rada FID-a je da meri ravnotežu između struje koja uđe i izadje kroz njega.

Da li je potrebno preventivno delovati i pregledati belu tehniku i elektro instalacije čak iako nema naznaka da postoji neki problem? Naravno prevencija je uvek najbolja moguća varijanta i poželjno je raditi je bar jednom u tri meseca. Nama nije teško, jer smo se mi kod svih stalnih mušterija obavezali da ih u svakom kvartalu pozovemo i zamolimo da nam dozvole vršenje preventivnih pregleda.

Jedna od najisplativijih grejnih tela jeste termo akumulaciona peć, koja radi na principu zagrevanja kaljevih cigli i crpljenjem toplote iz njih. Preporuka naših električara jeste da sve TA peći preko 2.5 Kw budu priključene na trofaznu utičnicu radi rasterećenja faza. Postoji mali problem kako veće TA peći 4, 5, 6Kw uključiti kada je jeftina tarifa a isključiti na početku skupe tarife, ako znamo da standardni tajmeri koji su u prodaji podržavaju potrošače sa maksimalnom snagom do 2Kw? Jednostavno je za takve potrošače ugrađujemo kontaktore sa tajmerima i obezbeđujemo Vam i dovoljno sna i tople prostorije

www.daibau.rs/clanak/592/rasveta_u_kuci 1. Koja je razlika između klasične, halogene, fluorescentne i LED rasvete? Najraširenija, najjeftinija i najčešća vrsta rasvete jeste klasična, to je ona koju svi imamo negde u svom domu. Halogena rasveta razlikuje se od klasične po tome što obezbeđuje nešto kvaliletnije svetlo i po tome što troši manje električne energije. Fluorescentna rasveta svoju najveću primenu nalazi u industriji, ali se ponekad koristi i u domaćinstvima zbog kvaliteta svetlosti koju emituje. Led rasveta se na tržištu pojavila pre nekih dvadesetak godina. Kako vreme prolazi sve je traženija i popularnija zbog svoje dugotrajnosti, štedljivosti i drugih dobrih osobina. Mada je LED rasveta po pitanju cene povoljnija, ne može se reći ni da su halogene sijalice naročito skupe, ali one svakako troše veću količinu električne energije.

Jedno od čestih pitanja koje dobijamo od klijenata. Odgovor je sledeći samo ukoliko imate zaštitnu sklopku diferencijalne struje u narodu poznatu kao FID sklopka koja pritom nosi oznaku 16A na 30mA i ispravna je onda ste u potpunosti sigurni da bojler možete uvek držati uključenim. Saglasni smo da će bojler ukoliko je novijeg datuma i ima dobru izolaciju mnogo manje potrošiti struje ako je u stalnom radu, ali pre toga morate ispoštovati činjenicu da je da bi ste to postigli moranje da imate navedenu FID sklopku.

Veš mašine se danas mogu naći u svakom domaćinstvu. Njena funkcija mnogo olakšava svakodnevni život i štedi nam mnogo vremena. Tokom korišćenja veš mašine, bez obzira koji prašak, gel ili omekšivač koristite, veš mašina počinje da polako poprima neprijatan miris. Takođe, na tunel gumi se mogu uočiti naslage prljavštine koja se gomilaju tokom vremena.Postoji par proizvoda koji Vam mogu pomoći u održavanju veš mašine. Jedan od njih je Calgon, koji čuva grejač veš mašine i štiti ga od nagomilavanja kamenca. A mi ćemo Vam pomoći kako da osvežite miris veš mašine iznutra. Od sastojaka Vam je potrebno: 1. Dve šolje vinskog sirćeta ili dve šolje soka od limuna Sipajte dve šolje soka od limuna ili vinskog sirćeta u veš mašinu i uključite program pranja sa što većom temperaturom, odnosno 90 stepeni.

Ukoliko vam zatreba pomoć u pogledu montaže fluo svetla, mi ćemo vam ovom prilikom napisati nekoliko saveta. Svakako bilo šta da vam je nejasno po tom pitanju, možemo nas pozvati u bilo koje doba dana ili noći. Pre svega, moramo istaći da fluo rasveta ima niz prednosti. Ono što nju posebno izdvaja jeste što se može postaviti gotovo svuda. Pa tako i iznad na primer radnog stola, zatim za osvetljenje slika u muzejima ili u domovima, za isticanje nekog posebnog dela u prostoriji i drugo.

Funkcija osigurača jeste da ne dozvoli da stalne fluktuacije u snazi struje utiču na rad uređaja u domaćinstvu. Zapravo, struja jača od dozvoljene može jako negativno da utiče na uređaje ili čak može da uzrokuje pregorevanje uređaja. Kako bi se izbegle ove situacije neophodno je da svaki potrošač u domaćinstvu najpre prođe kroz osigurač kako bi se osiguralo da struja jača od naznačene na samom osiguraču neće moći da prodre do uređaja i uništi ga.